Update 27 maart 2020: wegens COVID-19 wordt het spreekuur bij De Linie op 13 mei geannuleerd. In plaats daarvan zal Joyce van Stralen via telefoon of Skype contact opnemen met de vrouwen die zich aanmelden op www.overgangsadvies.nl.
Wil je ook weten hoe je gezond door de overgang kunt gaan? Woensdag 13 mei houdt verpleegkundig overgangsconsulente Joyce van Stralen spreekuur bij Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie. Maak een afspraak via www.overgangsadvies.nl en geef bij de aanmelding aan dat je in Den Helder op het spreekuur wilt komen.
Joyce van Stralen: “De overgang is, net als de puberteit, een natuurlijke fase in het leven van de vrouw. De eierstokken houden langzaam op met de productie van hormonen, zoals oestrogeen. De menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal. Dit lichamelijke proces brengt hormoonschommelingen met zich mee. Deze schommelingen kunnen gepaard gaan met diverse mentale en fysieke verschijnselen. Je draagkracht kan flink onder druk komen te staan. Wellicht raak je sneller uit balans. De één ervaart bijna geen klachten terwijl de ander zichzelf niet meer herkent. De klachten kunnen verschillend zijn: opvliegers en nachtelijk transpireren zijn de bekendste klachten maar ook slechter slapen, pijn bij het bewegen en stemmingsklachten kunnen overgangsklachten zijn.
Elke vrouw is uniek en beleeft deze levensfase op haar eigen manier. Het kan een boeiende levensfase zijn, waarin je inspiratie opdoet en nieuwe uitdagingen aangaat. Daarbij kan het ook veel ongemakken met zich mee brengen waardoor je jezelf niet meer herkent. Door kennis en inzicht kun je op tijd beginnen met goede zorg voor jezelf en werken aan behoud en verbetering van dagelijkse vitaliteit en gezondheid.
Wat biedt de verpleegkundig overgangsconsulente?
De verpleegkundig overgangsconsulente neemt de tijd om naar je te luisteren, geeft uitleg over de overgang en gaat samen met jou op zoek naar een passend plan om zo gezond en positief mogelijk door de overgang te komen.
Het eerste consult
Het 1e consult duurt een uur. De overgangsconsulente zal je vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van jouw situatie en tegen welke problemen je aanloopt. Dit doet ze aan de hand van een gevalideerde vragenlijst. Ze legt uit in welke fase van de overgang je zit en welke hormonen jouw klachten beïnvloeden. Aan het einde van dit gesprek bespreekt ze, samen met jou, wat voor jou het belangrijkste is om als eerste aan te pakken en zal ze, daar waar mogelijk, adviezen meegeven. Dit kan betrekking hebben op de leefstijl zoals voeding, slapen en bewegen. Ook het gebruik van fyto- oestrogenen en/of voedingssupplementen kan uitkomst bieden. Verder geeft de overgangsconsulente advies op het gebied van hormoonsuppletietherapie. Het kan zijn dat de klachten door een andere hulpverlener behandeld moet worden. In dat geval kan zij jou doorverwijzen. Aan het eind van het gesprek wordt zondig een vervolgafspraak gemaakt.
Het tweede consult
Tijdens het 2e consult wordt besproken hoe het gaat met het behandelplan. Is er een verbetering ten aanzien van jouw klachten? Lukt het om de adviezen op te volgen of moet het plan aangepast worden? Tijdens dit consult wordt ook gesproken over de gezondheidsrisico’s van de overgang. De veranderde hormoonhuishouding kan een verhoogd risico geven op bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes mellitus (suikerziekte) en osteoporose (botontkalking).
De verpleegkundig overgangsconsulente geeft je adviezen om zo gezond mogelijk door de overgang te gaan, maar óók om gezond ouder te worden.”
Spreekuur op 13 mei 2020
Wil je ook weten hoe je gezond door de overgang kunt gaan? Maak een afspraak via www.overgangsadvies.nl en geef bij de aanmelding aan dat je in Den Helder op het spreekuur wilt komen.
Update 27 maart 2020: wegens COVID-19 wordt het spreekuur bij De Linie op 13 mei geannuleerd. In plaats daarvan zal Joyce van Stralen via telefoon of Skype contact opnemen met de vrouwen die zich aanmelden op www.overgangsadvies.nl.