De (hard)loopanalyse
Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie biedt de mogelijkheid een (hard)loopanalyse te maken en een visie te geven op uw (hard)looptechniek. Wanneer u zich bewust bent van de manier waarop u (hard)loopt, kunt u niet alleen eventuele afwijkingen corrigeren, maar ook veel doelgerichter en effectiever trainen!
Achtergrond
De laatste tien jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek naar de biomechanica van het hardlopen gedaan, waardoor er veel meer bekend is geworden over de gewenste looptechniek met betrekking tot het voorkomen van blessures. Te grote passen, “haklanden” en te veel en te snel hardlopen zijn belangrijke oorzaken van blessures.
Bij een goede hardlooptechniek landt het lichaamszwaartepunt dicht achter de voet. Hierbij is het van belang om te letten op de pasfrequentie, timing van de afzet en de loophouding.
Ook de rompstabiliteit van de hardloper blijkt van groot belang. Een gebrekkige rompstabiliteit kan bij het hardlopen voor blessures zorgen in de gehele bewegingsketen van het lichaam. Denk hierbij aan rugpijn, knieklachten, pijnlijke achillespezen, pijnlijke heupen en pijnlijke liezen.
Tijdens de hardloopanalyse kunnen wij door middel van de camera’s uw looptechniek duidelijk in beeld brengen. Vervolgens gaan we aan de slag met de eventuele verbeterpunten, zodat blessures in de toekomst zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Voor wie geschikt?
De (hard)loopanalyse is voor iedereen geschikt die zich bewust wil worden van zijn of haar looptechniek en deze, indien nodig, wil corrigeren.
Hoe werkt het?
De hardloopanalyse bestaat uit twee sessies. De eerste sessie duurt ongeveer 60-90 minuten en starten wij met een intake, waarna er een algemeen lichamelijk onderzoek bij u wordt verricht. In ons professionele runninglab leggen wij vervolgens door middel van twee highspeed camera’s uw (hard)looptechniek vast. Hierbij wordt er gelet op uw houding en de stabiliteit van onder andere het bekken, de heupen, de knieën en de voeten. Naderhand worden de resultaten met u besproken en stellen wij een rapport voor u op, met adviezen ter herstel en preventie van eventuele klachten. Deze bespreken wij in de tweede sessie (dit duurt ongeveer 30-60 minuten). Een vervolgbehandeling of trainingsprogramma aan de hand van deze resultaten behoort tot één van de mogelijkeden.
Kortom: wilt u klachtenvrij (hard)lopen? Wij kunnen u daarbij helpen!
Vergoeding
Met fysiotherapeutische indiciatie (fysieke klachten waarvoor een fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is) kan een deel van de kosten bij de zorgverzekering worden gedeclareed, indien u aanvullend verzekerd bent en nog voldoende aanspraak kan maken op die verzekering.
Meer informatie? Neem contact met ons op en wij helpen u graag!