Bij De Linie in Den Helder kun je onder andere terecht voor leefstijlcoaching. Een leefstijlcoach kan jou adviseren over het bereiken van een gezonde leefstijl. Hanteer een gebalanceerde leefstijl en voel je gezond! Bij het bereiken van een gezonde leefstijl spelen meerdere factoren een rol. Deze kun je makkelijk onthouden door een ezelsbruggetje: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Oftewel: BRAVO.

De komende weken zal onze leefstijlcoach Carla ieder van deze factoren toelichten. Deze week aan de beurt: voeding.

Het belang van gezonde voeding

Bijna iedereen kent de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze vertelt ons dat we gevarieerd zouden moet eten. Denk aan voldoende groente en fruit, volkoren producten en gezonde vetten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren, plus alle benodigde voedingsstoffen om fit voor de dag te komen. Dit is gezond. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over de Schijf van Vijf.

Voeding kun je zien als brandstof. Wat je in je mond stopt, heeft direct gevolg voor hoe jouw lichaam zich voelt en wat het allemaal kan doen. Merk jij dat je je minder fit voelt, dan zou voeding daarbij een rol kunnen spelen. 

Voedingspatroon aanpassen

Maar hoe pas je je voedingspatroon aan? En wat is precies “gezond” eten? Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat het bij het aanpassen van je voedingspatroon geen geval is van “alles of niets”. Je hoeft geen extreem dieet te volgen waarbij je alle lekkere dingen laat staan of je zo min mogelijk eet (liever niet zelfs!). Het gaat om het vinden van een balans die bij jou past. Geen kortdurend dieet dus, maar echt een leefstijlverandering.

Mijn rol als leefstijlcoach

Tijdens een consult bespreken we hoe ik jou kan begeleiden naar een gezonde leefstijl. Jouw voedingspatroon speelt hierin, naast alle andere factoren, een belangrijke rol.

Als leefstijlcoach kan ik jou begeleiden bij een afvaltraject, maar ben ik er ook om jou te ondersteunen bij het behalen van een ander doel. Wil jij bijvoorbeeld een marathon lopen en ben je daar voor aan het trainen, dan kan het verstandig zijn om je voedingspatroon onder de loep te nemen.

Allereerst gaan we kijken naar je huidige voedingspatroon. Wat eet je precies? Hoe vaak eet je op een dag? Hoe voel je je daarbij? Waar kunnen we wat aanpassen? Van daaruit gaan we in kaart brengen hoe we jouw doel kunnen bereiken. Misschien moet je eigenlijk vaker eten, of gevarieerder. Als leefstijlcoach ga ik samen met jou op zoek naar een goede motivatie én manier om je eetpatroon (indien nodig) aan te passen voor een gezonde leefstijl. 

Interesse?

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en heb je interesse in leefstijlcoaching? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Lees hier onze vorige artikelen over leefstijlcoaching