Bij De Linie in Den Helder kun je vanaf nu ook terecht voor leefstijlcoaching. Een leefstijlcoach kan jou adviseren over het bereiken van een gezonde leefstijl. Bij het bereiken van een gezonde leefstijl spelen meerdere factoren een rol. Deze kun je makkelijk onthouden door een ezelsbruggetje: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Oftewel: BRAVO.

De komende weken zal onze leefstijlcoach Carla elk van deze factoren toelichten. Deze week aan de beurt: alcohol!

Alcohol is sociaal geaccepteerd

Het gebruik van alcohol is sociaal volledig geaccepteerd, terwijl alcohol hoog op de lijst van gevaarlijkste drugs staat. We weten ook allemaal eigenlijk wel dat het niet zo goed voor je lijf is om alcohol te drinken. Een kater is geen pretje! Desondanks is af en toe een biertje of een wijntje drinken erg verleidelijk. Maar past het nuttigen van alcohol in een gezonde leefstijl?

Hoe (on)gezond is alcohol?

De gezondheidsraad geeft in het rapport “Richtlijnen Goede Voeding” het volgende advies: “Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”. Met elk glas extra verhoogt de drinker de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma – zaken die stuk voor stuk dodelijk kunnen zijn (lees hier meer over het onderzoek naar de invloed van alcoholgebruik op de gezondheid in een artikel van het NRC). Wanneer iemand een alcoholverslaving heeft, dan heeft dit vaak niet alleen gevolgen voor het lichaam, maar ook voor het functioneren in het dagelijks leven. 

Minder alcohol nuttigen

Tijdens een consult bespreken we hoe ik jou kan begeleiden naar een gezonde leefstijl. Het nuttigen van alcohol speelt hierin, naast alle andere factoren, een belangrijke rol. Hoe zorg je er voor dat je minder alcohol drinkt of je er zelfs helemaal mee stopt? 

Allereerst gaan we kijken naar jouw alcoholconsumptie. Hoe vaak drink je alcohol en in welke situaties? Wat doet het alcohol met je? Wat voor invloed heeft jouw alcoholconsumptie op jouw leven? Van daaruit gaan we kijken naar de voor jouw gewenste situatie en hoe we dit kunnen bereiken. Als leefstijlcoach ga ik samen met jou op zoek naar een goede motivatie én manier die voor jou werkt om je alcohol gebruik aan te pakken. 

Wanneer heb jij hulp nodig?

Denk jij bij het zien van de campagne Ikpas: “dat houd ik nooit vol”? Vind je het moeilijk om een dag je drankje te laten staan? Speelt alcohol een rol in je leven die je graag zou willen veranderen? Dan kan het verstandig zijn om hier wat aan te doen en daar hulp bij te zoeken. Een leefstijlcoach kan jou hierbij ondersteunen. Wanneer er daadwerkelijk sprake lijkt te zijn van een alcoholverslaving, dan heeft een leefstijlcoach een signalerende functie. Indien gewenst kan er vervolgens gespecialiseerde en professionele hulp ingeschakeld worden.

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en heb je interesse in leefstijlcoaching? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie
Sportlaan 32
1782 ND Den Helder
0223-623742
info@fysioentrainingdelinie.nl

Lees meer over leefstijlcoaching