Stel, u heeft het Corona vaccin gekregen en nu heeft u last van een stijve (boven)arm. Het is misschien de minst vervelende bijwerking, maar toch! Een stijve (boven)arm kan heel vervelend zijn als u bijvoorbeeld weer gewoon aan het werk gaat, een zijslaper bent of andere dingen wilt doen. Hoe komt u er het snelst vanaf? De beste tip is om in ieder geval de arm te blijven bewegen. We hebben hieronder voor u drie simpele arm-oefeningen op een rijtje gezet:

1. Armzwaaien

Zwaai met u arm van links naar rechts en van voor naar achter. Doe dit beheerst en niet te snel. Vijf tot tien keer is genoeg.

2. Klimmen

Ga tegenover een muur staan op ongeveer dertig centimeter afstand en strek uw armen uit richting de muur. Uw armen zijn nu gebogen en uw handen staan op schouderhoogte tegen de muur. “Klim” nu met uw handen tegen de muur omhoog, totdat uw armen gestrekt zijn. En “klim” weer terug. Herhaal dit vijf tot tien keer.

3. De fietsbeweging

Strek uw armen voor u uit op schouderhoogte, met uw handpalmen naar voren. Draai uw armen in kleine cirkels naar achter (5-10 keer) en vervolgens in kleine cirkels naar voren (5-10 keer). Het lijkt op een fietsbeweging, maar dan met uw armen. (Voor de duidelijkheid: bij het maken van de cirkel buigt u uw arm en komt uw elleboog richting uw lichaam).

Heel normaal

Het is heel normaal als u een stijve (boven)arm krijgt na het krijgen van een vaccinatie. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op de naald en op de stoffen die via de inenting het lichaam binnenkomen. Hoeveel last u heeft van een vaccinatie verschilt per persoon. Bij de meeste mensen neemt na een paar dagen tot een week de pijn in de arm af.

(Belangrijk: neem altijd contact op met uw dokter als de bijwerkingen van een vaccinatie heel heftig zijn of als deze langdurig aanhouden.)