Het is zomer en de mussen vallen (bij wijze van spreken) van het dak, maar u wilt gewoon door blijven gaan met uw training. Is dat verstandig? In principe kunt u ook in de warmte blijven trainen.* Wel is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

Ga trainen op de koelste momenten van de dag

Een trainingsschema aanpassen kan vervelend zijn, maar in het geval van hoge temperaturen is het verstandig om (indien nodig) in ieder geval het tijdstip van uw training aan te passen. In de ochtend of later op de avond is de temperatuur tijdens de zomer vaak het aangenaamst. Vermijd sporten tijdens de heetste uren van de dag, meestal tussen 12:00 en 15:00. Simpel maar doeltreffend!

Doe het iets rustiger aan

Als het warmer is dan ligt uw hartslag gemiddeld 10 tot 15 slagen hoger en gaat een groot deel van uw energie naar het koelen van uw lichaam. Niet gek dus, dat u sneller vermoeid raakt tijdens uw training. Doe het iets rustiger aan en neem genoegen met een iets minder zware training.

Sporten in de zomer? Denk aan deze tips!
Sporten in de zomerhitte? Denk aan deze tips!

Drink genoeg water

Water drinken tijdens het sporten is sowieso belangrijk, maar wanneer de temperaturen stijgen moet u er extra op letten. Zorg dat u genoeg vocht binnenkrijgt en voorkom dat u dorst krijgt. Hoe weet u dat u genoeg water drinkt? Als uw urine licht van kleur is, dan is dat een teken dat u genoeg vocht binnenkrijgt. Lees hier meer over hoeveel water u zou moeten drinken op de website van het Voedingscentrum.

Luister naar uw lichaam

Deze tip is misschien wel het belangrijkst: luister naar uw lichaam. Het is verleidelijk om net zo hard te willen blijven trainen als dat u gewend bent, maar hogere temperaturen hebben nou eenmaal een effect op uw lichaam. Soms kan het beter zijn om een training te halveren of zelfs een keertje over te slaan. Morgen weer een dag.

En gaat u buiten sporten? Vergeet dan ook vooral geen zonnebrandcrème aan te brengen.

*Wanneer u lichamelijke klachten heeft, overleg dan eerst met uw huisarts!