We willen u graag informeren over alle mogelijkheden en specialisaties binnen onze fysiotherapiepraktijk. Vandaag vertelt één van onze fysiotherapeuten Pablo Caceres Salgado u iets over zijn specialisaties en het Netwerk Orthopedie.

“Binnen de praktijk ben ik de aangewezen therapeut als het gaat om pre- en postoperatieve (voor en na een operatie) revalidatie van heup- en knieprothesen. Daarnaast ben ik ook gespecialiseerd in pre- en postoperatieve revalidatie van voorste kruisbandreconstructie’s. Dit doe ik binnen het kader van het Netwerk Orthopedie, een samenwerkingsverband van orthopeden en fysiotherapeuten, georganiseerd vanuit het NoordWest ziekenhuisgroep. Netwerk Orthopedie is een regionaal initiatief, ontstaan vanuit de behoefte om tot een betere samenwerking op het gebied van orthopedische zorg tussen ziekenhuis en fysiotherapeut te komen.

‘Het belangrijkste aspect is u als patiënt goed te informeren over wat u kunt verwachten.’

Netwerk Orthopedie
Netwerk Orthopedie heeft als doelstelling de behandeling van de totale heupprothese, totale knieprothese en voorste kruisbandreconstructie te optimaliseren. De betrokken zorgverleners (huisarts, orthopedisch chirurg en fysiotherapeut) werken in een team om zodoende de zorg op een kwalitatief hoog niveau te houden. Als samenwerkingspartners willen we inzichtelijk maken waar de zorg aan patiënten met een orthopedische aandoening aan moet voldoen, welke kwaliteitscriteria gehanteerd worden en op welke wijze partijen denken de zorg verder te kunnen optimaliseren en ontwikkelen. Dit betekent onderling goede afspraken maken, met elkaar overleggen, werken volgens vastgestelde behandelplannen en kennis en kunde delen. Maar ook met elkaar kijken wat er minder goed gaat en waar het beter kan. Samen met patiënten testen wij continu de kwaliteit van wat we doen. Door goed naar elkaar te luisteren leren we zo wat goed gaat en wat beter kan.

Het belangrijkste aspect is u als patiënt goed te informeren over wat u kunt verwachten. Wij bieden u één duidelijke boodschap en één duidelijke werkwijze waarbij u als patiënt centraal staat. Ons uiteindelijke doel is er voor te zorgen dat u als patiënt tevreden bent over het resultaat en over de wijze waarop dit resultaat bereikt is.

Op dit moment is de samenwerking gericht op een aantal specifieke aandoeningen: operatie en revalidatie na een totale heupprothese (THP), totale knieprothese (TKP) of voorste kruisbandreconstructie (VKB). In de toekomst wordt het aantal aandoeningen mogelijk uitgebreid.

Als aangesloten fysiotherapeut bij het Netwerk Orthopedie heb ik de verplichting om periodiek cursussen te volgen betreft de revalidatie van bovenstaande operatie’s. Deze heb ik recentelijk gevolgd waardoor ik op de hoogte ben van de meest evidentie trainingsvormen, diagnostische testen en behandelmethoden.

Kinesiotape
Daarnaast heb ik gedurende mijn opleiding tot basis Fysiotherapeut een verdiepingsprogramma gevolgd betreft Fysiotherapie in de sport. Hierbij heb ik geleerd om adequaat sportblessures te behandelen en in te tapen. Dit gaat dan om tapen met gebruik van sporttape alsmede kinesiotape. Kinesiotape is een  elastisch therapeutische tape. De tape is, anders dan traditionele sporttape, veel beter rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. De tape wordt aangebracht op de huid, met de bedoeling om spieren, pezen en gewrichten als geheel te stabiliseren en te ondersteunen. Tapen is een toegevoegde therapie dat ik vooral in het in het kader van preventie toepas.”

Meer informatie over Netwerk Orthopedie vindt u op https://netwerk-orthopedie.nl.

Pablo Caceres Salgado is bij Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie werkzaam als fysiotherapeut. Wilt u een afspraak met hem maken? U kunt ons bereiken op 0223-623742 of u kunt een afspraak maken aan de balie.

Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie
Sportlaan 32 
1782 ND Den Helder
0223 – 623742 | info@fysioentrainingdelinie.nl