Wist u dat Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie is aangesloten bij ClaudicatioNet?

ClaudiatioNet is een landelijk netwerk, waarin gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met PAV (Perifeer Arterieel Vaatlijden- vernauwing van de slagaders in het been) wordt aangeboden door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

PAV wordt in de volksmond ook wel “etalage benen” genoemd. De aandoening kenmerkt zich door het optreden van heftige pijn in de (onder)benen tijdens het lopen. Deze pijn verdwijnt weer door even stil te gaan staan. Dat “even stil staan” doen mensen bij voorkeur voor een etalage, vandaar de naam. De diagnose kan door huisarts of vaatchirurg gesteld worden door een eenvoudig onderzoek, de enkel-arm-index (EAI). De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.

Als u bij een fysiotherapeut komt die is aangesloten bij het Claudicationetnetwerk, dan kunt u er van uitgaan dat deze aan de kwaliteitseisen voldoet om hoogwaardige zorg te bieden. Fysiotherapeuten die lid worden van ClaudicatioNet worden extra bijgeschoold tot claudicatiotherapeut. Die bijscholing bestaat uit cursussen, maar ook uit workshops en lezingen.

Afgelopen maart bezocht onze fysiotherapeute Carla Hopman het jaarcongres van ClaudicatioNet, waar zij luisterde naar verschillende lezingen. Ze was onder andere aanwezig bij ‘De impact van bewegen en voeding op spiermassa en fysiek functioneren’, de lezing van Dr. Ir. Michael Tieland. Hierin sprak hij over de belangrijkste oorzaken van sarcopenie (het verlies van spiermassa, kracht en fysiek functioneren van oudere volwassenen), hoe je dit kunt signaleren en de verschillende manieren om sarcopenie te voorkomen of behandelen. Een belangrijke oorzaak van sarcopenie is inactiviteit. Kortom: bewegen is, ook voor ouderen, super belangrijk!

Dit is belangrijke informatie voor iedere fysiotherapeut die in aanraking komt met sarcopenie. Door Carla’s bezoek aan het congres beschikken wij nu over de meest recente informatie, waardoor wij onze klanten nóg beter kunnen helpen.

Op de website van ClaudicatioNet kunt u een overzicht vinden van alle aangesloten fysiotherapeuten. Onze fysiotherapeute Carla Hopman vind u op deze pagina: https://www.claudicationet.nl/zorgzoeker/praktijk/?i=2391. Op de website van ClaudiacatioNet vindt u tevens meer informatie over bovenstaande onderwerpen.

Meer informatie over De Linie en waar wij u bij kunnen helpen? Neem contact met ons op of kom langs de balie. We helpen u graag!

Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie
Sportlaan 32
1782 ND Den Helder
0223-623742 / info@fysioentrainingdelinie.nl
fysioentrainingdelinie.nl