Bij veel chronische aandoeningen speelt leefstijl een belangrijke rol. In deze regio bestaat reeds een sterk zorgnetwerk van  gespecialiseerde fysiotherapeuten aangesloten bij ClaudicatioNet voor de begeleiding van mensen met ‘etalagebenen’. Die leefstijlaanpak blijkt heel effectief en wordt nu uitgebreid naar COPD en hartrevalidatie. Op 12 maart wordt ClaudicatioNet officieel Chronisch ZorgNet. Ook in deze regio gaan fysiotherapeuten zich (verder) specialiseren in deze aandoeningen.

Mensen met etalagebenen (ook wel perifeer arterieel vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd) hebben slagaderverkalking. Dat geeft veel pijnklachten bij het lopen en een groot risico op een hartinfarct. Deze patiënten werden 10 jaar geleden vrijwel altijd gedotterd of ze kregen een bypassoperatie. Nu gebeurt dat nog maar zelden. Looptherapie en leefstijlbegeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten die getraind zijn in leefstijl, motivatie en gedragsverandering heeft aantoonbaar meer en langduriger effect voor deze patiënten. Ze kunnen een langere afstand pijnvrij lopen en bij bijna 90 procent van de mensen is na vijf jaar nog geen medische ingreep nodig. Door de aanpassing van leefstijl voelen mensen zich vaak ook mentaal beter. Bovendien bespaart het veel kosten, bijna 8000 euro per patiënt ten opzichte van een operatie. Per jaar wordt hiermee in Nederland 33 miljoen euro bespaard.

De gespecialiseerde fysiotherapeuten weten niet alleen veel over bewegen en de specifieke de aandoening, maar ook over hoe je mensen kunt motiveren om gedrag en leefstijl te veranderen. Dat is belangrijk want weinig bewegen, roken, ongezond eten en stress spelen een grote rol bij het ontstaan van etalagebenen. En dat geldt ook voor hartpatiënten en COPD-patiënten. Lukt het om gezonder te leven en meer te bewegen, dan nemen klachten af en de kwaliteit van leven toe.

Huisartsen, medisch specialisten en patiënten kunnen via Chronisch ZorgNet eenvoudig zien welke fysiotherapeuten in de buurt gespecialiseerd zijn in deze aandoeningen en kunnen direct een afspraak maken. Hoe dichter bij huis de begeleiding wordt gegeven, hoe groter de kans dat mensen ook daadwerkelijk gaan, is gebleken. In heel Nederland zijn er inmiddels 2200 fysiotherapeuten aangesloten, waardoor er voor alle patiënten met deze chronische een gespecialiseerde therapeut in de buurt is.

Anderen over ClaudicatioNet 
Ter ere van de start van Chronisch ZorgNet en het jubileum van ClaudicatioNet is een speciale uitgave van het jaarverslag gemaakt: ‘van ClaudicatioNet naar Chronisch ZorgNet’. Daarin staan interviews met patiënten, fysiotherapeuten, verwijzers, onderzoekers en financiers over de omslag in denken en doen die ClaudicatioNet in 10 jaar tijd heeft weten te bereiken. Leefstijl, Juiste Zorg op de Juiste Plek en netwerkzorg zijn anno 2020 hoofdthema’s in de zorg. De aanpak van ClaudicatioNet is daar al tien jaar – pionierend – een voorbeeld van.